Dr. (h.c.) İbrahim Bodur

Anadolu’da sanayileşmenin ilk adımlarını atan Kale Grubu’nun Kurucusu Dr. (h.c.) İbrahim Bodur’un hayatının kilometre taşları...

Özgün bir kalkınma modelinin peşinden koşan sanayici... Türkiye’de sanayinin Anadolu’ya yayılmasının öncüsü... Yerel değerlerle küresel bir vizyonu harmanlayan bir lider... Bilime, teknolojiye gönül vermiş yenilikçi bir yatırımcı... Doğduğu topraklar ile bağını koparmayan bir vatansever... İnsanı her şeyin önüne koyan bir hayırsever... Sivil toplumun gücüne inanan bir vizyoner... Kültürel mirası el üstünde tutan bir sanatsever...

1928 yılında Çanakkale’nin Yenice ilçesinin Nevruz köyünde doğan Dr. (h.c.) İbrahim Bodur, ilkokulu Yenice İlkokulu’nda, ortaokulu Balıkesir Lisesi’nde tamamladı. İstanbul Robert Kolej Ekonomi bölümünden mezun olduktan sonra ABD’de İş İdaresi alanında eğitim aldı. Türkiye’ye dönmesinin ardından, babasının ve kayınpederinin ortaklığı ile Bodur-Eğinlioğlu Edirnekapı Pamuk İpliği Fabrikası’nı kurdu.

Türkiye’nin sanayileşerek kalkınacağına ve kalkınmanın Anadolu’dan başlaması gerektiğine inanan Bodur, 1957 yılında Türkiye’nin ilk seramik fabrikasının temellerini Çanakkale’nin Çan ilçesinde attı. Ona inanan ailesinin, çalışanlarının ve bölge halkının katkılarıyla kurduğu Çanakkale Seramik fabrikalarının ardından yapı kimyasalları, savunma ve havacılık, kalıp, madencilik ve nakliyat gibi sektörlerde faaliyet gösteren birçok şirket kurarak Kale Grubu’nu oluşturdu.

65 yılı aşan meslek hayatı boyunca, İstanbul Sanayi Odası Vakfı, Türk Kalp Vakfı ve TEMA gibi önemli sivil toplum kuruluşlarının kurulmasına hizmet etti. 1991 yılında kurduğu Dr. (h.c.) İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı ile de eğitim ve istihdam başta olmak üzere sosyal alanlarda önemli yardımlar ve yatırımlar yaptı.

Bodur, 1985 yılında Çekoslovakya Devlet Nişanı ve "Cavaliere del Lavoro" İtalyan Devlet Nişanı, 1997 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyasına ve 2006 yılında TBMM Üstün Hizmet Ödülüne layık görüldü. 2007 yılında İtalya Seramik Derneği tarafından seramik sektörüne katkılarından dolayı Uluslararası Aldo Villa ödülünü aldı. 1994 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi ve 1997 yılında Çanakkale 18 Mart Üniversitesi tarafından Fahri Doktora unvanları verildi.

Türk müziği ve edebiyata ilgisi olan Dr. (h.c.) İbrahim Bodur’un yazdığı şiirler, Türkiye’nin önde gelen bestecileri tarafından bestelenerek “Yıllarca” ve “Miras” adlı iki albümde yayınlandı.

Türk sanayiinin gelişimine büyük katkıları bulunan İbrahim Bodur, 23 Mayıs 2016 tarihinde aramızdan ayrıldı.