Çöpümüze Sahip Çıkalım

ÇÖPÜMÜZE SAHİP ÇIKALIM


Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte son zamanlarda çöp atıkların sebep olduğu problemler, önemli çevre sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Dünya genelinde her yıl 800 bin olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar; iki milyar tondan fazla çöp üretiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu 2018 raporuna göre ise Türkiye’de kişi başı ortalama atık miktarı 1,16 kg’dan fazla. Atık ve çöp kavramlarının toplumlar nezdinde netleşmemesi, farkındalık bilincinin tam olarak oluşmaması sürdürülebilir bir dünyanın temellerini atmamızı da gün geçtikçe zorlaştırıyor. Günlük hayatta önemsemeden tükettiğimiz, geri dönüşümü mümkün olduğu halde çöp olarak nitelendirdiğimiz çoğu şey uzun vadede yalnızca ekolojik dengeyi bozmakla kalmıyor, hem doğanın hem de insanlığın üstesinden gelemeyeceği sorunları da doğuruyor. Tüm bu olumsuzlukların üstesinden gelmek, gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakmak için sürdürülebilir bir yaşam felsefesi oluşturmamız ise şart. 


Atık Nedir, Çöp Nedir?


Atıklar, geri dönüşüm ve geri kazanım sayesinde yeniden kullanılması mümkün olan artıklar olarak tanımlanır. Çöp ise içinden kağıt, karton cam, metal, plastik gibi maddeler ayrıldıktan sonra geride kalan ve hiçbir şekilde geri kazanımı veya geri dönüşümü mümkün olmayan artık malzemeler olarak tanımlanır. Yani çöp düzenli depolanması veya bertaraf edilmesi gereken bir kısım iken, atık ihtiva ettiği maddelerin ayrıştırılması ve özelliklerine göre geri dönüşüm veya geri kazanım işlemlerine tabi tutulması gereken, ülke ekonomisine katma değer sağlayabilecek kısımlar. Çöpler imha edilirken, geri dönüşümü mümkün olan atıklar yeniden kaynak olarak kullanılmak için işlenebilir. Bizler de bu sürece yaşam alanlarımızdaki çöpleri ayrıştırarak destek olabiliriz.


Dönüştürülebilir Evsel Atıklar Nelerdir?


Kağıt Ürünler: Kağıt, karton, gazete, dergi, kitap, kağıt havlu, yumurta kutusu…

Metal Ürünler: Alüminyum içecek kutuları, yağ ve salça tenekeleri, konserve kutuları…
Plastik Ürünler: Pet şişeler, plastik şişeler ve su damacanaları, ambalajlar, naylon poşetler, plastik kutular, pet bardaklar, temizlik malzemeleri ambalajları, kişisel bakım ürünleri ambalajları, plastik oyuncaklar…
Cam Ürünler: İçecek şişeleri, konserve kavanozları, reçel kavanozları…

Kompozit Ürünler: Hazır çorba ambalajları, karton meyve suyu ve süt ambalajları, çikolata ambalajları…

Bitkisel Ürünler: Kullanılmış kızartmalık yağlar, son kullanma tarihi geçmiş katı ve sıvı yağlar…

Organik Ürünler: Meyve ve sebze atıkları, buğday, arpa, çavdar samanı…

Elektronik Ürünler: Bulaşık ve çamaşır makinesi, buzdolabı, bilgisayar ve telefonlar, elektrik süpürgesi, tost makinesi, çinko piller, alkalin piller, lityum iyon piller…


Çöpümüze Sahip Çıkarsak Neler Olur?


  • 1 ton kâğıdın geri kazanılması ile; 17 ağacın kesilmesi önlenir. 177 kg daha az sera gazı salınımı gerçekleşir. 28 metre küp su tasarrufu sağlanır.


  • 1 ton plastiğin geri kazanılması ile; 5774 Kwh enerji tasarrufu sağlanır. 41 kg daha az sera gazı salınımı gerçekleşir.


  • 1 ton camın geri kazanılması ile; 42 Kwh enerji tasarrufu sağlanır. 30 kg daha az sera gazı salınımı gerçekleşir. %30 hammadde tasarrufu sağlanır.


  • 1 ton metalin geri kazanılması ile; 642 Kwh enerji tasarrufu sağlanır. 95 kg daha az sera gazı salınımı gerçekleşir. 1,8 varil petrolden tasarruf edilir.


Kale Grubu Olarak Neler Yapıyoruz?


Doğadan aldığımızı doğaya geri vermek için Kale Grubu olarak atıklarımızı biriktiriyor, biriktirilen atıkları atık toplama alanlarına götürerek geri dönüşüme kazandırıyoruz. Atık Yönetimi organizasyonu ile ofislerimizde masalarımızın altına yerleştirilen “İyi Bak Dünyana” geri dönüşüm kutularıyla atıklarımızı çöp olmaktan kurtarıyoruz.


Kalekim, Kaleseramik ve Kale Pratt&Whitney şirketlerimiz de geleceğe ve dünyaya karşı sorumluluk aldıklarını “Sıfır Atık” belgeleri ile ortaya koydular. Fabrikalarında mevcut atık yönetim sistemine ek olarak atıklarını “Sıfır Atık” yönetim sistemi doğrultusunda ayrıştırmaya başlayan şirketlerimiz sürdürülebilir bir gelecek için çalışıyor.


İsrafı önlemenin, kaynaklarımızı tasarruflu kullanmanın, dünyaya yardımcı olmanın birçok yolu var. Evimize, işyerimize, çevremize iyi bakmak, dünyanın yükünü hafifletmek için elimizden gelenin çok daha fazlasını yapmalı, çöplerimizi atık olarak dünyaya geri kazandırmalıyız. Geleceğin ancak dünyaya emek verilerek güzelleşeceğini unutmamalıyız. Doğa tüm dünya için en büyük ekonomik kaynak ve canlılar için tek sığınak. Bu nedenle çöpümüze sahip çıkalım, çöpümüzü ayrıştırarak çevremize iyi bakalım.


Geri dönüşü olmayan yollardan, geri dönüşüm ile dönelim.